در تور رسانهای یک روزه هفته سلامت که توسط مرکز بهداشت استان مرکزی با حضور اصحاب رسانه برگزار شد، از تعدادی مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی استان بازدید به عمل آمد و فعالیتهای انجام شده معرفی شدند.
به گزارش صبح محلات به نقل از ایسنا، منطقه مرکزی، در این تور رسانهای از مرکز شماره یک خدمات جامع سلامت شهر شازند، خانه بهداشت روستای حصار 2، مرکز در حال ساخت خدمات جامع سلامت شهر مهاجران، مرکز خدمات جامع سلامت ارسطو در کوی امام علی(ع) و پایگاه سلامت قدس در میدان حافظیه اراک بازدید و فعالیتهای این مراکز تشریح و معرفی شد.
دکتر قنبر فراهانی رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک در این تور رسانهای با اشاره به فعالیتهای انجام شده در راستای طرح تحول سلامت گفت: در استان مرکزی 28 مرکز جامع خدمات سلامت و 68 پایگاه خدمات سلامت وجود دارد که از این تعداد 38 پایگاه جدید است و 30 پایگاه موجود تجهیز شدند. همچنین 58 خانه بهداشت در شهرستان اراک فعال است.
وی با بیان اینکه 231 مراقب سلامت در اراک و 375 مراقب در استان مرکزی مشغول به فعالیت هستند، افزود: باید به ازای هر 800 تا 1500 نفر جمعیت یک خانه بهداشت، به ازای چهار هزار تا 9 هزار نفر جمعیت یک مرکز جامع خدمات سلامت روستایی و به ازای 25 تا 50 هزار نفر یک مرکز جامع خدمات شهری وجود داشته باشد.
فراهانی گفت: در حال حاضر 44 پزشک در مناطق شهری و روستایی مراکز خدمات جامع فعالیت میکند که 21 نفر در اراک و 23 نفر در مناطق روستایی را شامل میشوند.
وی در ادامه بیان کرد: میانسالان 30 تا 69 سال بیشتر از دیگر افراد دچار بیماریهای غیرواگیر و مرگ و میر میشوند. سه عامل مهم مرگ و میر در جامعه مربوط به بیماریهای قلبی عروقی، بیماری سرطان و تصادفات است که برای دو عامل اول برنامه ها و خدمات سلامت دیده شده که در کاهش مرگ و میر و افزایش سلامت افراد کمک کننده است.
فراهانی با تاکید بر اینکه شهروندان باید به منظور کنترل سلامتی خود با مراجعه به مراکز سلامت در سامانه "سیب" ثبتنام کنند، ادامه داد: تا کنون 268 هزار نفر اراکی در این سامانه ثبت نام شدهاند و یکی از مزایای آن قابلیت رسیدگی به بیمار درهر زمان و مکان است.
وی با تاکید بر لزوم همکاری خانوادهها با مراقبین سلامت و ناقص رها نکردن طرحها، گفت: جامعه هدف مذکور با تشکیل پرونده سلامت الکترونیک در مراکز و پایگاههای جامع سلامت از نظر میزان قند خون، چربی خون، فشار خون کنترل و از دیگر خدمات بهداشتی بهرهمند میشوند و بر این اساس کارت خطرسنجی برای آنها صادر میشود.
وی تصریح کرد: کارتهای صادر شده در این طرح در چهار رنگ سبز، زرد، نارنجی و قرمز هستند که میزان بروز بیماریهای قلبی عروقی در 10 سال آینده را پیش بینی میکند.
فراهانی اضافه کرد: کارت سبزرنگ نشان دهنده این است که احتمال بروز مشکل برای فرد طی 10 سال آینده 10درصد است، کارت زرد نشان دهنده احتمال مشکل تا 20درصد، کارت نارنجی تا 30درصد و کارت قرمزرنگ نشان دهنده احتمال خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی تا بیش از 40درصد است.
رئیس مرکز بهداشت اراک گفت: فردی که کارت قرمز دریافت کرده باید هر سه ماه یکبار مجددا تحت کنترل باشد تا با کاهش خطر بیماری کارت بهتری را دریافت کند. به همین ترتیب دریافت کنندههای کارتهای نارنجی، زرد و سبز به ترتیب باید هر 6ماه، 9ماه و یک سال به مرکز مراجعه و تحت مراقبت باشند.
وی با اشاره به دیگر خدماتی که در این مراکز برای بیماران انجام میشود، افزود: با توجه به شرایط زندگی افراد آزمایشات مختلف گرفته شده و بیماری سرطان تشخیص داده میشود که این مهم تا حد زیادی از پیشرفت بیماری جلوگیری میکند.
فراهانی با بیان اینکه بروز بیماری سرطان در بین بانوان شایعتر از آقایان است، تصریح کرد: در این مراکز و پایگاههای جامع خدمات سلامت از فرد موردنظر با توجه به ارزیابیها و سن افراد آزمایشاتی همچون پاپ اسمیر، دهانه رحم و نمونهگیریها انجام میشود و در صورت نیاز به پزشک متخصص ارجاع داده میشود.
وی با تاکید بر اینکه ظرفیت پذیرش در این مراکز بالاست و انتظار میرود با توجه به خدماتی که رایگان است مردم استقبال بیشتری از این خدمات داشته باشند، افزود: توجه به این مهم موجب کاهش 40درصدی سرطانها میشود.
رئیس مرکز بهداشت اراک تصریح کرد: تمامی مراکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی و پایگاههای سلامت الکترونیک هستند و اراک جزو شهرستانهایی است که خدمات بهداشتی درمانی آن 100درصد الکترونیک انجام میشود.
فراهانی با اشاره به اینکه در مراکز جامع خدمات سلامت خدمات روانشناسی و مشاورههای روحی روانی نیز به طور رایگان انجام میشود، اظهار کرد: 17درصد بانوان و 10درصد آقایان دچار مشکلات روحی روانی هستند که نیاز است جهت درمان به پایگاه های سلامت در شهر یا خانههای بهداشت روستایی مراجعه کرده و توسط مراقبین سلامت غربالگری شوند تا در صورت لزوم به پزشک متخصص ارجاع داده شوند.
وی افزود: در این مراکز کلاسهای آموزشی مهارتهای سبک زندگی برای گروههای مختلف همچون زنان، مردان، دانش آموزان و ... برگزار میشود.
فراهانی تزریق واکسن، ارائه خدمات بهداشت حرفه ای، ارائه خدمات دارویی، دندانپزشکی، رادیولوژی و عکسبرداری، خدمات مامایی و آموزشی، تزریقات و... را از دیگر خدمات پایگاههای جامع خدمات سلامت شهری و روستایی برشمرد و گفت: تمام داروهای اعصاب و روان برای افراد دارای پرونده در این مراکز رایگان هستند.
وی بیان کرد: در مجموع 108 پروژه خدمات سلامت در استان وجود دارد که 40درصد از آنها به بهرهبرداری رسیده است.
به گزارش ایسنا، مرکز جامع خدمات سلامت شماره یک شازند به وسعت 1500 مترمربع در قالب چهار پایگاه بیش از 22 هزار نفر را تحت پوشش خود دارد. در آزمایشگاه این مرکز 100 نوع تست انجام میشود و به بهانه هفته سلامت نمایشگاه خطرسنجی بیماریها در این مرکز دایر شده است.
واحدهایی که اخیرا به این مرکز اضافه شدهاند شامل بهداشت حرفهای مختص نظارت بر اصناف و مشاغل، بهداشت محیط، مشاوره و تغذیه هستند که تا دورترین نقاط به مردم ارائه میشوند. این مرکز همچنین دارای واحدهای اسپیرومتری و اودیومتری و آزمایشگاههای آب، خاک و آزمایشگاه سل، موادمخدر، واحد بارداری، واکسینه کردن، مشاوره، سه مطب، دندانپزشکی و... است.
روزانه بین 350 تا 400 نفر به این مرکز مراجعه میکنند و حدود 360 قلم دارو در داروخانه ارائه میشود.
به گزارش ایسنا، خانه بهداشت روستای حصار2 با 88 مترمربع زیربنا و اعتبار حدود 100 میلیون تومان به زودی به جمعیت 2800 نفری روستا خدمات ارائه خواهد داد. این خانه دارای سه اتاق، واحد مامایی، خدمات پزشکی و مراقبتهای بهداشتی است.
همچنین مرکز جامع خدمات سلامت شهر مهاجران با 505 مترزیربنا و بیش از 800 میلیون تومان اعتبار جهت ساخت، 60درصد پیشرفت فیزیکی کرده است و تا پایان خردادماه امسال به بهرهبرداری میرسد. سه دستگاه پانسیون 88 متری به عنوان محل زیست نیز در این مکان در حال اتمام است.
در مرکز جامع خدمات سلامت ارسطو نیز برای همه گروههای سنی از نوزاد تا سالمندان خدمات سلامت همچون قد، وزن، تغذیه، سنجش بینایی و شنوایی، سنجش روانی و مشاوره، خدمات مامایی و بارداری، دندانپزشکی و ... ارائه میشود. مراقبین سلامت در این مرکز با 2500 مراجعه کننده ارتباط مستقیم دارند.
جمعیت این پایگاه 17 هزار و 500 نفر است و دارای آزمایشگاههای مختلف و واحدهای بهداشت حرفهایف بهداشت محیط، تغذیه، آموزش و...است.