صبح محلات_مردم محلات از دیر باز برای عزاداری در روز تاسوعا و عاشورای حسینی آیین هایی داشتند که هنوز هم با وجود تغییرات فراوان در سبک و سیاق برگزاری، برخی به قوت خود باقی هستند.
به گزارش خبرنگار صبح محلات، محلات، شهری است مشتمل بر محلههای مختلف و نام این شهر نیز به همین واسطه محلات، یعنی جمع محلهها انتخاب شده است.
هر یک از محلههای اصلی شهر محلات، یعنی محلات سفلی(پایین) و محله علیا(بالا) خود نیز از محلههای مختلف تشکیل شدهاند و با وجود رشد جغرافیایی شهر هنوز هم نام محلههای قدیمی شهر زنده هستند و به همین واسطه سوگواری ایام شهادت امام حسین(ع) نیز بر اساس همان سنت قدیمی و در محلههای اصیل و قدیمی شهر تا حدودی شبیه به گذشته پابرجاست.
بر اساس همین تقسیمات و محلههای قدیمی در گذشته هر محله هیئتی مذهبی به نام خود محله داشت و عزاداران حسینی برای نمایش وحدت و شور حسینی در عزاداری، با هیات خود در شب و روز تاسوعا و عاشورای حسینی به محلههای یکدیگر مراجعه میکردند.
با گذشت چندین سال و رشد فیزیکی شهر و ایجاد هیئات مذهبی متعدد، آیین سنتی حضور هیئات در محلههای اصلی شهر به قوت خود باقیست.
بر اساس همین سنت در شب تاسوعای حسینی، هیئات مذهبی شهر با حضور در میدان اصلی شهر و مسجد جامع محله علیا که در گویش محلی به آن "مله زیر" نیز گفته میشود به عزاداری میپردازند.
ظهر تاسوعا نوبت به محله "آبروئه" میرسد، محلهای قدیمی که هنوز هم در گویش مردم به همین نام خوانده میشود و هیئت صاحب الزمان در مسجد القائم(عج) محله آبروئه میزبان هیات مذهبی ست.
در شب عاشورا، تمامی هیئت های مذهبی محلات بالا با حضور در صحن امامزادگان، فضل و یحی از نوادگان امام موسی کاظم(ع)، در محله بالا که در گویش محلی به آن "مله بالا" نیز گفته میشود به عزاداری می پردازند و در نهایت در ظهر عاشورا، هیات مذهبی با حضور در محله "گوشه"ی شهر محلات که قبرستان قدیمی شهر نیز در آن واقع شده است، در کنار قبور اموات و مومنین به عزاداری مشغول میشوند.
عزاداری ظهر عاشورا در سالهای پس از انقلاب به محل گلزار شهداء شهر محلات در مجاورت قبرستان قدیمی شهر منتقل شده اما باز هم همان رنگ و بوی قدیمی را حفظ کرده است.
شام غریبان غریبانه در محلات
مراسم عزاداری در شام روز عاشورا و به واسطه غربت فرزندان امام حسین(ع)، که به مراسم شام غریبان معروف شده است در سکوت تبلها و سنجها و بلندگوهای هیئتها و به صورتی کاملا غریبانه و تنها با روشن کردن شمع برگزار میشود مراسمی که هر هیئتی کاملا غریبانه و انفرادی برگزار میکند.
در محلات سفلی شهر محلات نیز که این روزها با گسترش فیزیکی شهر به محلات بالا یا علیا متصل شده است مراسمی همانند محلات بالا و با اجتماع تمامی هیئات مذهبی انجام میشود و به عنوان مثال در ظهر عاشورا تمامی هیئات مذهبی با حضور در حسینه "آقا"ی محلات پایین ضمن بلند کردن نخل عزا در اجتماعی بزرگ و مثال زدنی به عزاداری مشغول میشوند تا ابهت و جلال اجتماع مردم در عزای سیدالشهداء را به رخ جهانیان بکشند.
عزاداری ها اگرچه این روزها دست خوش تغییرات اساسی در شکل و شمایل شدهاند اما هنوز هم اجتماعات بزرگ و کوچک عاشورایی نشان از زنده بودن قیام عاشورا دارد.
انتهای پیام/ی